Schuld en Boete, Fyodor Dostoyevsky

"Ik vind het juist leuk als er onzin gekletst wordt. Dat soort gebazel is toch het enige privilege dat de mens op de andere organische wezens voor heeft. En ten slotte leidt ook dat gebazel uiteindelijk tot de waarheid. En juist daarom, juist omdat ik louter onzin bazel, juist daarom ben ik een mens. Men is nog tot geen enkele waarheid doorgedrongen zonder eerst veertien maal of zelfs honderdveertien maal onzin te hebben gebazeld, en als die onzin maar op een eigen, op persoonlijke manier tot stand komt, dan verdient dat gebazel ten slotte nog alle waardering. Maar wij spelen niet eens klaar, met ons eigen verstand en op onze eigen manier onzin te bazelen! Laat die lui mij maar mijn oren voltateren met hun onzin, maar ze moeten het op hun eigen manier doen, dan krijgen ze nog een zoen op de koop toe. Op je eigen manier onzin te kletsen is bijna nog beter dan op een anders manier waarheid te spreken; in het eerst geval ben je toch nog eens mens, maar in het tweede enkel maar een vogel die heeft leren napraten."